Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru din Alba Iulia vine cu schimbări de imagine şi de concept. Anul acesta piesele clasice şi teatrele mari din ţară vor fi cap de afiş.
Chiar dacă este al doilea an de criză care afectează evenimentul ajuns la cea de-a cincea ediţie, organizatorii au preferat să facă un efort pentru a nu pierde ritmul. „Ne-am gândit destul de mult dacă să facem în continuare acest festival la Alba Iulia sau să îl amânăm. Am decis să îl facem pentru că odată ce pierzi şirul lucrurilor începute e foarte greu să creşti din nou“, a afirmat Ioana Bogăţan, directoarea Teatrului de Păpuşi „Prichindel“.
Cu un buget aproape înjumătăţit comparativ cu 2009 şi cu spectacole amânate pe ultima sute de metri, organizatorii speră ca anul acesta festivalul să aibă acelaşi succes ca şi cele anterioare. „Bugetul a fost redus pentru că dacă la începutul anului ne-am făcut un plan de bătaie, ulterior cu toate rectificările bugetare a trebuit să ne supunem situaţiei. Practic comparativ cu 2009 avem cu peste 100.000 lei mai puţin la bugetul alocat festivalului“, a precizat directoarea teatrului albaiulian.
Cele mai mari teatre din ţară pe scenele din Alba Iulia
Anul acesta organizatorii mizează pe piesele clasice şi spectacole puse în scenă de teatre de renume din ţară cum sunt Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Bucureşti sau Teatrul ACT.
Prefaţa festivalului a avut loc miercuri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor cu un spectacol susţinut de actorii Teatrului Odeon din Bucureşti. Din 6 octombrie 2010 vor urma alte producţii teatrale româneşti, ce nu trebuie ratate, dintre care aminti câteva titluri „Scandal la Operă” (Teatrul Nottara, regia Petre Bokor cu o distribuţie de excepţie), „Legenda Marelui Inchizitor” (Teatrul Naţional Bucureşti, regia Radu Penciulescu în care Victor Rebengiuc face unul d