Incepind din aceasta saptamina, cititorii romani au acces la insemnarile de jurnal ale lui George Orwell, scriitorul cunoscut in intreaga lume datorita volumelor Ferma Animalelor, cea mai cunoscuta satira politica din secolul XX, si O mie noua sute optzeci si patru, cea mai cunoscuta viziune distopica a lumii viitorului. O carte-eveniment, de interes deopotriva pentru iubitorii de beletristica, dar si pentru toti cei pasionati de subiectele de istorie recenta.
Potrivit editurii Polirom, volumul, aparut in traducerea lui Vali Floresu, dupa o editie ingrijita de Peter Davison, cuprinde cele unsprezece jurnale pastrate ale lui George Orwell, oferind o imagine personala a vietii sale, de la aventura pe care a trait-o in 1931 in lumea culegatorilor de hamei si pina in ultimele sale zile, din spital. Ele contin insemnari cit se poate de obisnuite despre viata scriitorului, observatii despre natura si evenimentele politice ale vremii sale si impresioneaza prin diversitatea temelor abordate, seriozitatea demersului si curaj, lipsa dogmatismului si amplitudinea preocuparilor de integrare a realitatii in viitoarea opera. Din aceste sute de insemnari se naste, coplesitoare, imaginea unuia dintre cei mai profunzi comentatori ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, critic necrutator al falsitatilor si incoerentelor sociale si politice ale vremii sale si diagnostician fara cusur al caracterului uman. Jurnalele ofera practic o perspectiva din interior asupra vietii lui George Orwell, unul dintre cei mai inteligenti scriitori si vizionari ai secolului XX.
„De ce a scris Orwell jurnale? Si ce ne spun acestea despre el? Majoritatea jurnalelor de scriitor sint scrieri autoreflexive pe care, parcurgindu-le, cititorul ramine cu senzatia ca adevaratul destinatar este de fapt o posteritate indepartata si vaga. La Orwell, insa, nu intilnim nici comentarii despre tehnica