Yi King - Cartea Prefacerilor
Introducere, note şi comentarii: Richard Wilhelm
Editura HERALD
Una dintre cele mai vechi cărţi ale umanităţii, „Yi King“ sau „Cartea Prefacerilor“ este considerată cel mai desăvârşit tezaur al înţelepciunii vitale a Chinei. 3000 de ani de istorie a unei civilizaţii care a lăsat urme durabile s-au hrănit inclusiv cu această miraculoasă carte, miraculos scăpată din genocidul cărţilor ordonat de Tsin Chi Huang, când marile cărţi ale tezaurului de înţelepciune sinică au fost arse la grămadă.
La origine, o colecţie de semne pentru uzul oracolelor, „Yi King“ a devenit ulterior o carte de înţelepciune, adaptată nevoilor morale şi etice ale oamenilor din cele mai vechi timpuri. Cartea are la bază opt trigrame fundamentale, simboluri ale lucrurilor care se petrec în cer şi pe pământ: K’ien (creatorul), K’uen (receptivul), Tchen (trezitorul), K’an, (Abisul), Ken (nemişcarea), Suen (blândul), Li (aderentul), Tuei (seninul). Avem, aşadar, elementele primordiale întâlnite şi în alte importante mitologii ale popoarelor: tatăl suprem, mama, fiii (primii trei) şi fiicele. Aceste simboluri sunt reprezentate prin linii, continue sau întrerupte, permutate şi combinate până la 64. În funcţie de poziţionarea acestora se pot obţine „profeţi“ despre cel ce doreşte să afle cum va fi viitorul său şi cum poate interpreta trecutul. Aceste divinaţii se pot efectua cu 50 de beţigaşe de codiţa şoricelului, o plantă care simbolizează sacralitatea naturii.
Ideea fundamentală a cărţii, bine pusă în valoare de Confucius, este cea de transformare. Cel care a stat lângă un râu şi, aidoma lui Heraclit, a constatat că „totul curge“, este şi cel care a făcut comentarii pertinente, care au ajuns până la noi. Astfel putem înţelege esenţa acestei cărţi misterioase, a cărei folosinţă a fost adaptată diferitelor epoci prin care trecea.
Dac