În timp ce citeam Intuition (Intuiţie), de Allegra Goodman (Random House, 2007), mi-am dat seama că mă interesează nu atât tema romanului (reala sau pretinsa descoperire a unui leac miraculos împotriva cancerului), intriga cvasi-poliţistă sau personajele (oameni de ştiinţă cu IQ-uri, pregătire şi orizont cultural cum nu se întâlnesc, la nivel de grup compact, decât la precocii copii Glass descrişi de J.D. Salinger), cât mediul în care se petrece acţiunea.
Eram aidoma cu acei telespectori frustraţi din România care urmăreau serialul Dallas ca să vadă ceea ce nu aveau acasă: o reşedinţă somptuoasă, haine şic şi alte semne ale bunăstării.
Aşadar, aşa ceva există cu adevărat. Există locuri în care oamenii îşi pot permite luxul de a trăi doar pentru a descoperi, pentru a deschide noi perspective cunoaşterii. Meciurile America - Restul Lumii sunt câştigate detaşat de americani la toate categoriile de Premii Nobel, deoarece acolo se cheltuieşte enorm pentru centrele în care antrenamentele nu se întrerup niciodată şi fiecare performanţă este recompensată băneşte. In anul în care se petrec întâmplările povestite, guvernul american alocase numai studiilor pe teme medicale şase miliarde de dolari.
Institutul Philpott din Boston din Cambridge, Massachusetts, este un centru de cercetări medicale. Laboratorul de studiere a cancerului are doi directori, pe Sandy şi pe Marion. Aproape toate celelalte personaje fac parte din categoria postdoc, substantivul comun cel mai repetat în text. Un postdoc este un tânăr care s-a înscris la o bursă postdoctorală. La Philpott ajung numai cei mai dotaţi postdocs de la cele mai prestigioase universităţi de pe glob, care şi-au dovedit anterior înzestrarea excepţională pentru munca de laborator. Ei redevin ucenici, dar au şansa de a participa la experimente şi studii de natură să modifice actul medical, s