Condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru că a fraudat sistemul de imigrări, Iosif Caza se consideră un erou şi chiar se aştepta să fie răsplătit pentru faptele sale, nu pedepsit. "Am făcut-o pentru poporul meu. Ştiu ce înseamnă să bei apă cu vacile, să trăieşti torturat şi abuzat. Am fost în Iad. Am avut toată motivaţia din lume să ajut oamenii", spune Caza într-un interviu.
Românul acuzat de cea mai mare fraudă din toate timpurile din SUA a găsit o serie de scuze pentru faptele sale. În perioada 2000-2004, Caza a falsificat dosarele de imigrare a aproape 700 de români şi indieni.
Visul american, fraudat de un român. Iosif Coza vindea emigranţilor poveşti fictive de persecutare în România
"Românii au învăţat să trăiască în frică - ei încă sunt în stare de şoc. "Chiar am crezut că o să fiu răsplătit de guvernul American. Am făcut-o pentru poporul meu. Ştiu ce înseamnă să bei apă cu vacile, să trăieşti torturat şi abuzat. Am fost în Iad - nu sunt un fals. Am avut toată motivaţia din lume să ajut oamenii", a spus Iosif Caza într-un interviu acordat ziarului Sacramento Bee.
În timpul interviului, românul Iosif Caza s-a comparat cu doi mari eroi: Harriet Tubman, care a salvat zeci de sclavi, şi Oskar Schindler, un om de afaceri care a salvat în timpul Holocaustului aproape 1200 de evrei din mâinile naziştilor.
Povestea lui Caza
Caza a devenit un lider al celor 20.000 de români care trăiesc în Sacramento, California, mai ales că devenise persoană publică prin numirea în funcţia de şef al Camerei de Comerţ Româno-Americane. Perioada de glorie a românului a fost în 2000-2004, însă, pentru că a înşelat statul american, fostul timişorean a fost condamnat, luni, la şapte ani şi jumătate de închisoare.
Judecătorul Frank Damrell Junior s-a ocupat de acest caz, magistratul considerând faptele românului