Se ştie că surplusul de greutate se datorează în principal dezechilibrului alimentar şi sedentarismului şi, de aceea, majoritatea nutriţioniştilor recomandă exerciţiile fizice pentru arderea caloriilor excedentare. Dar specialiştii australieni de la Universitatea din Sydney au realizat un studiu care demonstrează, în premieră, că activitatea fizică moderată, dar susţinută zilnic, ajută organismul să ardă caloriile şi în momentele de relaxare.
Studiul, publicat în revista "Public Library of Science ONE" (PLoS ONE), scoate în evidenţă şi impactul pozitiv al exerciţiilor fizice: acestea cresc în mod semnificativ metabolismul celular. Profesorul Frank Seebacher, coordonatorul echipei de cercetători, a precizat că, pentru a resimţi aceste efecte, este necesar un minim nivel de activitate fizică, cum ar fi, de pildă, mersul pe jos timp de 30 de minute.
Specialiştii susţin că, după modelul mamiferelor, şi corpul oamenilor este conceput în aşa fel încât să se mişte în mod constant. "Studiul nostru sugerează că o viaţă sedentară are un dublu efect negativ, dar cel mai grav este că, uneori ireversibil, cauzează acumularea de grăsime în exces pentru că energia din alimente nu este consumată printr-o activitate musculară susţinută şi se produce dezechilibrul metabolic" - avertizează dr Seebacher.
Potrivit studiului, ca şi în cazul altor mamifere, metabolismul uman din timpul relaxării accelerează atunci când temperatura mediului ambiant scade sub valori de 30-35 de grade Celsius. Aceasta înseamnă că, chiar şi în fază de inactivitate, organismul va arde mai multe calorii decât în cazul unor temperaturi ridicate, de peste 30 de grade Celsius. Concluzia experţilor de la universitatea australiană este că, în condiţii climatice bune, cu temperaturi nu foarte mari, ar trebui să beneficiem de o rata crescută a metabolismului celular şi să ne menţinem la o greutate o