Kazahii s-au impus ieri în faţa statului român în disputa privind datoriile Petromidiei, dând un pachet minoritar de acţiuni în loc de 516 milioane de euro.
În loc de bani la buget, prin recuperarea unei datorii de 516 milioane de euro, Ministerul Finanţelor Publice a primit ieri de la Rompetrol un pachet de acţiuni care valorează acum de două ori mai puţin.
Statul român, prin reprezentanţii săi, nu a putut să-şi impună drepturile în faţa Rompetrol, controlată de grupul kazah de stat KazMunaiGaz (KMG), care a decis că nu va plăti datoriile.
În schimb, a votat ieri, într-o adunare generală extraordinară, să convertească aceste datorii în acţiuni în favoarea Ministerului Finanţelor, care a primit astfel un pachet de 19,7 miliarde titluri, însemnând 44,69% din capitalul social al firmei.
La ultimul preţ de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti al acţiunilor Rompetrol Rafinare, de 0,0601 lei/titlu, pachetul statului valorează 277,6 milioane euro.
Participaţia grupului Rompetrol, deţinută direct şi indirect, s-a redus de la 98,6% la 54,6% din companie.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cei ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu au avut ieri o poziţie oficială pe acest subiect. Potrivit unor surse din ANAF, kazahii sau văzut şi ieri la discuţii, după AGEA, cu o comisie formată din reprezentanţi ai statului, aşadar negocierile continuă.
De altfel, guvernanţii au declarat în repetate rânduri că vor banii de la Rompetrol, întrucât au nevoie de fonduri la buget.
Războiul declaraţiilor
Beneficiind de o lege interpretabilă, dată în 2003 de guvernul condus de Adrian Năstase, prin care datoriile Rompetrol au fost convertite în obligaţiuni, kazahii, care controlează Petromidia, au plătit doar 54 milioane de euro din suma totală de 570 milioane de