Măsura va servi reconstituirii veniturilor sau cheltuielilor, astfel încât să se perceapă impozitul corect
Metodele indirecte vor fi aplicate în funcţie de sursele de informaţii, înscrisurile identificate şi de complexitatea activităţii contribuabilului verificat
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a elaborat un proiect de act normativ prin care stabileşte metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, astfel încât să se stabilească starea de fapt fiscală a unui contribuabil în vederea impozitării corecte.
Potrivit acestuia, "utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor se va face în funcţie de sursele de informaţii, înscrisurile identificate şi de complexitatea activităţii contribuabilului verificat". "Metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor utilizate de organele de inspecţie fiscală pentru reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor sunt următoarele:
a) Metoda sursei şi cheltuirii fondurilor;
b) Metoda depozitelor bancare şi a fluxurilor de numerar;
c) Metoda marjei;
d) Metoda produsului/serviciului şi volumului;
e) Metoda patrimoniului net", se menţionează în ordin, cu precizarea că responsabile pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor sunt Direcţia generală coordonare inspecţie fiscală, Direcţia generală informaţii fiscale, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Procedura se aplică în cazul în care declaraţiile sunt incomplete, false sau nu există
Propunerea de aprobare a ordinului este justificată prin faptul că nu toţi contribuabilii îşi declară corect veniturile, astfel încât să se stabilească în mod corect obligaţiile fiscale. "(...) Pentru realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală po