Obiceiurile alimentare se deprind inca din prima zi de viata pentru ca un copil sa se transforme intr-un adult puternic si sanatos. Ora mesei nu e pentru el doar momentul in care stie ca isi va potoli foamea, ci o intreaga aventura: invata, se dezvolta, isi satisface nevoi si curiozitati.
Vezi aici schema completa de diversificare si raspunsuri detaliate la intrebarea "Copilul meu nu mananca, ce ma fac?". Comenteaza pe MedLive.ro.
Cea mai adecvata hrana pentru un nou-nascut este laptele matern, datorita calitatilor sale imunizante, antiinfectioase, antialergice. Nu exista o pozitie standard pentru alaptat.Bebelusul insa trebuie asezat astfel incat capul, umerii si soldurile sa fie in linie dreapta. El poate sa stea sprijinit pe brat, pe o perna sau pe o parte in pat, fata in fata cu mama.
Citeste aici mai mult despre alaptare.
Cel mai natural program de masa este "la cererea" copilului. In primele zile de viata, o "masa" poate dura pana la o ora, o ora si jumatate, pana ce nou-nascutul prinde putere si lactatia este stimulata. Bebelusul trebuie sa goleasca complet, pe rand, ambii sani. Daca simti ca productia de lapte este afectata, principala cauza este lipsa odihnei, a somnului. In cazul alimentatiei cu lapte praf, cantitatea de lapte pentru fiecare masa este tot la alegerea celui mic, in functie de toleranta si apetit.
Nu trebuie sa ii dati ceai sau apa nou-nascutului decat daca are tendinta de constipatie. Nu forta copilul sa manance! Sfaturi practice
Dupa varsta de sase luni, ii poti oferi celui mic apa, sucul de fructe sau ceaiul in canute "cu cioc", foarte utile in tranzitia de la biberon la cana obisnuita. Unii copii sunt interesati de canuta inca de la cinci luni, in timp ce altii nu vor fi atrasi de ea pana spre varsta de un an. Peste varsta de un an, biberonul nu mai este recomandat.Cand micutul va