Din cauza micşorării salariului cu 25%, majoritatea salariaţilor tineri din sistemul sanitar sunt tentaţi să plece la muncă în străinătate.
Oana Mihu este asistent medical principal la secţia de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de zece ani. Am găsit-o pe femeia de 34 de ani pe holurile spitalului pregătindu-şi dosarul pentru a pleca la muncă în Franţa. "Sunt hotărâtă 100% să plec. Aici ne riscăm viaţa şi sănătatea şi tot noi suntem vinovaţi de absolut orice. Ne confruntăm cu lipsă de materiale, medicamente, iar pacienţii îşi cer drepturile aşa cum am face şi noi dacă am fi în locul lor". Oana este căsătorită şi are un copil de 8 ani care este în clasa a II-a la Liceul Pedagogic. Toţi trei locuiesc împreună cu mama fetei într-un apartament de două camere.
"Mama este infirmieră tot la Judeţean. Are un salariu de 600 de lei, iar după ce îşi plăteşte toate datoriile rămâne cu 120 de lei. Nu se poate descurca cu banii aceştia şi o mai ajutăm şi noi", explică Oana. Femeia spune că printr-o firmă de recrutare a găsit un loc de muncă în Franţa de asistent medical pe un salariu de 3.200 de euro pe lună, cu transport şi cazare asigurate.
"Sunt multe colege care doresc să plece în străinătate"
"Mi s-a spus că dacă am dosarul gata pot să plec şi a doua zi. Sunt multe colege care îşi doresc să plece în străinătate pe un salariu decent. Aici e bătaie de joc". Cu banii câştigaţi, Oana îşi doreşte să-şi cumpere un apartament în care să se mute împreună cu familia şi să îi asigure un viitor băiatului ei. Deşi nu nu gândeşte să rămână peste hotare, tânăra nu exclude nici această posibilitate peste câţiva ani.
Angajaţii din sistemul sanitar care au trecut peste o anumită vârstă sunt mai reticenţi ideii de a pleca departe de familie în altă ţară şi îşi pun speranţa în Sindicatul Sanitas, primul din domeniul sănătăţii care a dat în judecată