În 1999, când avea 15 ani, Florentina Vană a fost diagnosticată cu neurinom acustic. Durerile de cap care o încercau de câteva săptămâni erau provocate de o tumoare necanceroasă, care creştea şi îi apăsa pe trunchiul cerebral. A umblat prin multe spitale până să i se pună un diagnostic corect şi, în cele din urmă, a fost operată la Bucureşti. În urma intervenţiei a rămas însă cu sechele - nu mai aude deloc cu urechea stângă şi are o mică pareză pe acea parte a feţei.
După durerea prin care a trecut şi după câtă suferinţă a văzut în spitale, dar şi din admiraţie pentru doctorul care a operat-o, Florentina a luat în acel an decizia care i-a schimbat viaţa - avea să devină medic şi să salveze vieţi.Şi aşa a fost. A repetat clasa a IX-a de liceu, pe care o pierduse din cauza şederii în spitale, şi şi-a schimbat profilul. A făcut chimie-biologie, apoi a dat la Medicină. A absolvit anul trecut, iar acum este medic rezident la Clinica de pediatrie din Spitalul de Urgenţă Craiova. Visul i s-a împlinit şi, în fiecare zi, Florentina muncea mult pentru a învăţa în continuare. Mai mult, a molipsit-o şi pe sora ei, Cornelia, de microbul medicinei - aceasta şi-a dat licenţa şi urmează să susţină examenul de rezidenţiat.
În urmă cu aproape două luni însă, pe Florentina a început să o doară capul. Analgezicele şi antiinflamatoarele nu aveau nici un efect. După câteva zile de dureri insuportabile, tânăra a făcut un examen tomografic care a aruncat-o în cea mai cruntă disperare. Diagnosticul implacabil a fost „neurinom de nerv acustic drept, voluminos, compresiv pe trunchiul cerebral, cu hidrocefalie internă". A fost imediat trimisă la urgenţă pentru a i se administra perfuzii, iar apoi a fost transferată la Bucureşti. A ajuns la acelaşi spital unde fusese operată şi în copilărie - Institutul Naţional de Neurochirurgie. Aici i s-a făcu