Pasionaţii de călătorii pot vizita în continuare Peştera Scărişoara chiar dacă sezonul estival s-a încheiat. Costul unui bilet de acces la peşteră este de 5 lei. Intrarea se face la ore fixe.
Peştera Scărişoara este unul dintre obiectivele turistice care atrag anual mii de turişti. Aceasta adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din România, cu o vechipe de peste 3.000 de ani. Peştera este structurată pe încăperi. Intrările grupurilor de 20-50 de persoane se fac la ore fixe, în intervalul 09.00 - 17.00, iar preţul unui bilet de acces este de 5 lei.
Gheţarul este situat pe raza comunei Gârda de Sus, la peste 100 de kilometri de Alba Iulia. În zonă se poate ajunge cu maşina, iar accesul se face pe ruta Câmpeni-Albac–Scărişoara-Gârda de Sus.
Despre peştera Scărişoara nu se ştie exact când a fost descoperită, dar prima menţiune asupra peşterii datează încă din 1847, iar prima hartă a fost realizată de un geograf austriac în 1863. Datele arată că peştera s-a format în timpul glaciaţiunii, atunci când munţii în care este situată erau acoperiţi de zăpadă şi gheaţă.
Teperaturi maxime de 1 grad
Peştera Scărişoara a fost declarată monument al naturii în România încă din 1938, adăpostind al doilea gheţar subteran ca mărime din Europa. Este situată la altitudinea de 1.165 m, are peste 3.000 de ani, o lungime de 720 de m şi adâncime de 100 m. Peştera Scărişoara este formată din Sala Mare, Biserica, Rezervaţia Mică şi Rezervaţia Mare.
Singura sala pe care o pot vizita turiştii este Sala Mare, cu o lungime de 18 metri şi lăţime de 78 metri. Celelalte săli, Biserica, Rezervaţia Mare, Galeria Coman şi Rezervaţia Mică pot fi vizitate şi studiate doar de oamenii de ştiinţă.
Cea mai impresionantă sală a peşterii este cea denumită Biserica, întrucât are peste 80 de stalagmite şi coloane stalactitice. Tempe