Euro devine din ce în ce mai atractiv nu numai pentru credite datorită dobânzilor mai mici decât la lei, ci şi pentru depozite, din cauza incertitudinilor privind cursul de schimb.
Depozitele în valută au rămas pe creştere în ultimele luni, chiar dacă ritmul anualizat s-a temperat până la 13% în august, faţă de 17-18% în primăvară, în timp ce economiile în lei ale populaţiei au înregistrat o scădere anualizată, excluzând impactul inflaţiei, cu circa 3,8% în iulie şi august, arată datele BNR.
Dincolo de faptul că preţurile mai mari şi veniturile în scădere au lăsat mai puţini bani pentru economii în buzunarele românilor, menţinerea trendului de creştere a sumelor depuse în euro şi dolari indică şi o posibilă şubrezire a încrederii în moneda naţională, în condiţiile în care cursul de schimb rămâne expus tensiunilor de pe scena politică şi efectului bâlbâielilor din politica fiscală şi economică a Guvernului.
Evoluţia economisirii s-a deteriorat mai accentuat odată cu aplicarea măsurilor de austeritate, în special reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public, şi reintroducerea impozitului pe veniturile din dobânzi. Astfel, soldul depozitelor în lei ale populaţiei a scăzut cu 400 mil. lei în iulie şi august, până la 61,7 mld. lei. Depozitele în valută au avansat în aceeaşi perioadă cu echivalentul a 390 mil. euro, până la aproape 9,7 mld. euro.
"Depozitele în valută au avut o evoluţie mai bună decât cele în lei în ultimele luni, dar nu putem vorbi încă despre o tendinţă clară de reorientare a clienţilor dinspre leu spre alte valute. Deteriorarea percepţiei asupra monedei naţionale pe fondul tensiunilor politice şi al aşteptărilor negative legate de evoluţia economiei poate fi o explicaţie a acestui fenomen", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Nici băncile nu mai încurajează economisirea deoarece lichidi