Măicuţele şi călugării s-au adaptat rapid la cerinţele evlavioşilor. Aproape fiecare judeţ dispune de câte o mănăstire cu locuri de cazare incluse, iar unde nu sunt, există proiect. Preţurile variază.
Zeci de mii de turişti se înghesuie la mănăstiri cu ocazia diferitelor sărbători pentru a săruta moaştele unor sfinţi. Imaginile cu „credincioşii” înnoptând pe sub copaci sau la lumina lunei în aşteptarea moaştelor pot deveni istorie, pentru că feţele bisericeşti au învăţat că posibilitatea de cazare este o regulă sfântă a turismului religios. În Bihor, spre exemplu, nu există oficial nicio mănăstire care să facă turism. Neoficial, mănăstirile dispun însă de locuri de cazare pe care le oferă, contra-cost „creştinilor”, nu turiştilor, cum ţine să precizeze maica stareţă Mina, de la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea. „Chiar în seara aceasta aşteptăm un grup de 50 de persoane. Nu sunt turişti, sunt creştini care vin la noi să se roage câteva zile”, a declarat maica Mina. Potrivit acesteia, cazarea într-o cameră cu două paturi şi baie costă 50 de lei, pe noapte. La Mănăstirea Franciscană Maica Domnului din Oradea, creştinii se pot caza în condiţii de pensiune.
Mâncare de la catering
Pentru ochii necunoscătorilor, mănăstirea arată ca un cămin sau un hotel de două stele, având sală de conferinţe şi condiţii moderne. „Sunt camere simple, cu baie, sau camere duble, cu baie comună. Cazarea pentru o persoană costă 40 de lei pe noapte, în timpul verii, şi 50 de lei pe noapte, pe timp de iarnă”, a spus părintele Cristian. Întrebat dacă în mănăstirea de călugări se pot caza şi persoane de sex feminin, acesta a spus că nu este nicio problemă. De asemenea, dacă vizitatorii vor mâncare, se poate apela la o firmă de catering, a mai spus părintele Cristian. Acesta a subliniat că mănăstirea nu îşi face promovare turistică, ci oferă un sprijin pel