Femeile din mediul rural au acum şansa de a deveni manageri de succes pentru propriile afaceri, printr-un proiect derulat cu fonduri europene în 20 de judeţe ale ţării. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Femeia trebuie să stea la cratiţă! Aşa spune "gura satului", care, de acum, riscă să fie redusă la tăcere pentru totdeauna, cu ajutorul unui proiect finanţat din fonduri europene şi intitulat sugestiv: "Un viitor mai bun pentru femei". Concret, peste 4.000 de femei din toată ţara vor afla despre oportunităţile de afaceri pe care le au în zona în care locuiesc.
Astfel, pe de o parte, vor fi create 200 de grupuri comunitare mixte pentru egalitatea de şanse, iar, pe de altă parte, 700 de femei vor avea posibilitatea să-şi dezvolte aptitudinile pentru deschiderea unor proiecte comunitare sau pentru mici afaceri. Toate acestea pentru a ajuta tinerele cu potenţial din mediul rural care, până acum, nu făceau decât să îngroaşe rândurile femeilor fără loc de muncă în statisticile naţionale.
În aceste zile, femeile se pot înscrie la cursurile gratuite organizate în 20 de judeţe din ţară (printre care Botoşani, Alba, Neamţ sau Suceava), având ca temă antreprenoriatul, managementul de proiect sau antreprenoriatul fe minin. Cu alte cuvinte, doamnele vor învăţa cum să iniţieze şi să dezvolte o afacere ori un proiect comunitar, vor primi asistenţă specializată şi vor putea face chiar şi vizite de studiu în Spania. Persoanele interesate pot afla mai multe de pe site-ul www.invatapentrutine.depro.ro.
Prea puţine femei în antreprenoriat
Potrivit ultimelor date, furnizate de Institutul Naţional de Statistică în 2005, persoanele casnice din mediul rural reprezintă mai mult de jumătate din totalul celor fără un loc de muncă şi sunt exclusiv femei. Şi, dacă aceste cifre n-ar fi de ajuns, atunci când vine vorba despre afaceri la ţară, statisticile arată