Primul centru din Cluj dedicat adulţilor cu Sindromul Down a fost inaugurat aseară în cartierul Someşeni. Pentru majoritatea beneficiarilor centrul este spaţiul unde vor scăpa de singurătate sau de injuriile celor din jur.
Au avut neşansa să se nască „altfel” decât copiii din cartier, care îi evită, îi alungă, iar uneori chiar îi scuipă. Unii dintre ei au fost mai ghionişti şi nu au fost acceptaţi la o şcoală nici măcar pentru o singură zi.
Pentru 12 adulţi, bolnavi de Sindromul Down, zilele întregi în care socializau doar cu părinţii, izolându-se de cei din jur pentru evita injuriile, au fost date uitării, odată cu deschiderea în cartierul clujean Someşeni a Centrului Educaţional dedicat adulţilor cu sindromul Down, „Raluca”, primul de acest fel din judeţ.
Dacă pentu unii din aceştia centrul înseamnă o şansă la socializare şi continuarea programului de reintegrare socială, pentru alţii deschiderea centrului a însemnat prima zi petrecută într-un spaţiu organizat.
Boboc la 32 de ani
Chiar dacă are 32 de ani, pentru Gabriela Tare azi a fost prima zi de „şcoală”. S-a trezit cu noaptea în cap, încă de la ora 6.00, cu toate că inaugurarea centrului a fost programată abia pentru ora 16.00. Este pentru prima dată când va rămâne singură, fără să fie supravegheată de unul din părinţii ei.
„Azi toată ziua m-a întrebat încă de dimineaţă, când mergem la şcoală? Tremură toată. A aşteptat foarte mult acest moment. Nu a fost acceptată la şcoală, pentru că nu avea IQ-ul necesar. Noi am avut cel mai mult coeficientul 23. S-a izolat foarte mult de societate. Să vedem cum va fi. Ea zice că rămâne fără mine. Să sperăm că va accepta”, a declarat Rozalia Tare, mama Gabrielei. Emoţiile i-a copleşit pe toţi cei 12 beneficiari ai centrului, unii dintre aceştia rostindu-şi cu lacrimi în ochi numele în faţa părinţilor şi a prietenilor de familie. @N_P