Graţie minunilor ingineriei, persoanele paralizate vor avea în viitorul apropiat posibilitatea de a „merge” din nou. Picioarele bionice, nişte dispozitive complexe, vor fi disponibile pe piaţă de la anul. Când Hayden Allen a suferit o leziune a coloanei vertebrale, acum cinci ani, în urma unui accident de motocicletă, medicii i-au spus că nu va mai putea merge niciodată. El a sfidat însă prognosticul primit datorită lui REX (prescurtare de la Robotic Exoskeleton - exoschelet robotic), un dispozitiv revoluţionar la care oamenii de ştiinţă de la compania de biotehnologie „REX Bionics” din Noua Zeelandă au lucrat în secret timp de şapte ani.
Este controlat cu un joystick
Exoscheletul pentru picioare cântăreşte 38 kg şi trebuie individualizat pentru fiecare paraplegic în parte, în funcţie de înălţimea acestuia. Pentru a folosi robotul, paraplegicul trebuie să se mute, sprijinindu-se în mâini, din scaunul cu rotile în dispozitivul bionic şi să-şi fixeze apoi câteva barete pe picioare. Mişcările sunt controlate cu ajutorul unui joystick. Totul fără niciun fel de ajutor din partea celor din jur. Din păcate, dispozitivul nu poate fi utilizat de tetraplegici (paralizie de la gât în jos), întrucât aceştia nu pot controla comanda. REX este prevăzut cu o baterie reîncărcabilă, dar nu necesită alimentare decât după o zi de utilizare intensivă a picioarelor robotice. Dispozitivul nu este menit să înlocuiască în totalitate scaunul cu rotile, cele două putând fi utilizate alternativ, în funcţie de nevoile paraplegicului.
Cresc calitatea vieţii
Unul dintre avantajele folosirii tehnologiei bionice este acela că îmbunătăţeşte viaţa socială a paraplegicilor şi, implicit, creşte calitatea vieţii şi încrederea în sine. Potrivit statisticilor, persoanele paralizate au un risc foarte mare de a suferi depresii şi multe dintre ele au tentative de suicid, mai ales în