Boierii au lăsat localităţii clădiri care adăpostesc astăzi instituţii importante: primărie, poliţie, şcoală, spital, biserică. Parcul amenajat după planuri franţuzeşti încă atrage publicul iubitor de istorie, linişte şi natură, chiar dacă nu mai este întreţinut ca odinioară.
Aşezare fericită de Dumnezeu, înconjurată de păduri, dealuri şi câmpiile mănoase ale Târgoviştei şi Băleniului. Râul Ialomiţa grăniţuieşte localitatea de la nord la sud, formând o luncă pitorească, cu zăvoaie şi desişuri îndrăgite de boierii cărturari Dalles, cei care au fost stâlpii de bază ai Bucşaniului. Moşia Dalles era imensă. Întreg satul se afla sub ocârmuirea economică şi culturală a ilustrei familii. De numele acestora sunt legate mai toate instituţiile din comună. Biserica, şcolile, spitalul, conacul boieresc, care acum adăposteşte Primăria, au fost ridicate prin contribuţia familiei Dalles. Dar, cel mai căutat obiectiv rămâne de departe Parcul Dalles. Chiar dacă nu mai este întreţinută ca odinioară, grădina amenajată după planuri franţuzeşti încă atrage publicul iubitor de istorie, linişte şi natură.
Boierii Dalles au fost preţuiţi de ţăranii din Bucşani
Aleile, străjuite de arbori de toate speciile aduşi din întreaga Europă, se întindeau până pe malurile râului Ialomiţa. Spun bătrânii că noaptea erau luminate şi că, din loc în loc, existau băncuţe. În zilele de sărbătoare, boierii Dalles adunau în parc toată suflarea satului. Se încingeau hore, se tăiau berbecuţi, iar fanfara cânta la umbra falnicilor stejar, minunându-i pe localnici, care nu văzuseră niciodată o orchestră adevărată. Parcul a fost fondat în 1870 de Ioan Dalles care şi-a dorit să aducă la Bucşani un pic din farmecul Cişmigiului.
Familia Dalles a fost preţuită de bucşăneni. Boierii săreau în ajutorul ţăranilor atunci când îi copleşea sărăcia şi boala. Proaspeţilor