Luni a avut loc vernisajul "Expediţia Demidoff prin Ţările Române spre Crimeea şi Sudul Rusiei din 1837", în sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române. Evenimentul este organizat de doamna Cătălina Macovei, de la secţia Colecţii Speciale a Bibliotecii Academiei Române, împreună cu dr. Tudor Berza, de la Institutul de Geologie şi Geoecologie Marină - GEOECOMAR. Această expoziţie va fi completată de o sesiune de comunicări despre rezultatele ştiinţifice ale expediţiei Demidoff, luni, 11 octombrie, în amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei, începând cu ora 10:00.
Anatolie N. Demidoff (1813-1870) a fost un "celebru personaj" al epocii sale. Fiul lui Nicolae N. Deminoff şi al baroanei Elisabeta Stroganoff a crescut şi a trăit în Franţa, fiind un admirator al lui Napoleon Bonaparte. Acesta fiind unul din motivele pentru care s-a căsătorit cu nepoata acestuia, Matilda, fiica lui Jerome Bonaparte. Divorţul din 1847 a rămas celebru în epocă, pentru scandalul pe care l-a produs, dar şi pentru cât de mult l-a costat, Matilda Bonaparte (1820-1904) primind o rentă anuală de 200.000 franci aur, până în 1904.
Străbunicul său, Nikita Demidoff (1656-1725), înnobilat de ţarul Petru cel Mare, este cel care a fondat imperiul minier. Familia Demidoff deţinea 9 fabrici de producţie a oţelului şi a muniţiei şi mai multe mine în Munţii Urali şi Siberia. Anatolie N. Demidoff călătorea însă sporadic în Rusia, urmând cariera diplomatică a tatălui său, a preferat să trăiască la Paris sau la Florenţa.
Iniţiativa expediţiei i-a aparţinut lui Demidoff, în vârstă de 24 de ani, fiind totodată cel care a finanţat întreaga călătorie pentru a explora potenţialul economic şi nu numai al noilor teritorii din sudul Imperiului: Principatele Române, Basarabia, Crimeea şi Donbas. A fost prima expediţie şi singura de altfel, cu un nivel ştiinţif