Circa 50 de copii au fost abandonaţi în primul semestru al anului, cu 22 la sută mai mulţi decât în 2009. Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, crede că această creştere a fost cauzată de adâncirea crizei economice.
83 de copii au ajuns, în primele 6 luni ale anului, în sistemul de protecţie al statului. Totuşi, dintre aceştia numai 48 , cu 11 mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, au ajuns în case de copii. Restul au fost daţi spre îngrijire în familia extinsă (bunici, mătuşi, unchi) sau în asistenţă maternală.
Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, crede că această creştere ar fi putut fi cauzată de adâncirea crizei economice şi, implicit, a sărăciei.
„Avem într-adevăr o creştere, iar cauza poate fi sărăcia. Dar există şi alte cauze. Mare parte dintre cei care îşi abandonează copiii beau, îşi bat nevestele şi copiii şi au un comportament lipsit de responsabilitate. Sărăcia poate fi cauza unei asemenea stări de fapt, dar eu cred că e mai mult de atât”, crede directorul DGASPC.
„Nu am ce le da de mâncare“
Florica R., din satul Pustă Vale, şi-a dat doi copii în grija statului. Ea justifică acest act prin sărăcia lucie care domneşte în gospodăria ei. Femeia mai are patru copii şi, în afară de alocaţiile lor şi de venitul minim garantat, nu are niciun alt venit.
Bărbatul ei, Ilie, îşi mai găseşte de lucru sezonier, vara, dar puţinii bani pe care îi câştigă în acest fel se duc în buzunarul cârciumarului. Mirela şi Ancuţa au fost plasate într-o instituţie. Au un avantaj: au fost internate împreună. „Mă şi bate. Îi bate şi pe prunci. Şi nu am ce le da de mâncare, că n-avem pământ să punem nimic pe el. Mă doare inima de fetiţele mele, dar mai bine le-a fi acolo, la Cehu. Când oi putea, m-oi mai duc