Retete cu fructe de toamna, recomandate de vindecatoarea germana Eva Lubke
GUTUIA
(Cydonia Oblonga)
In antichitate, gutuia simboliza dragostea si fertilitatea si era numita marul zeitei Venus. Hildegard von Bingen scria ca gutuile sunt bune atat pentru oamenii bolnavi, cat si pentru cei sanatosi, deoarece curata corpul de otravuri.
Gutuile sunt fructele toamnei, ultimele ce raman in gradina, stralucind ca niste globuri de aur sub cerul albastru de octombrie. Crude se mananca mai greu, dar fierte sunt delicioase. Compotul, dulceata, pelteaua sau pasta de gutui sunt mandria camarilor. Cojile se pot usca si se pot folosi pentru prepararea unui ceai placut la gust si parfumat.
Mancati zilnic una, doua gutui: usor calite in unt, fierte sau ca peltea, sunt foarte bune impotriva gutei si a diareei, dar si pentru alinarea durerilor reumatice si a inflamatiilor gatului. (Se prepara ceai din coji de gutuie impreuna cu o lingurita de patlagina.)
Fructele se folosesc si in cazul bolilor de piele, al ranilor deschise si al leziunilor cutanate. Se fierbe o gutuie, se zdrobeste, se amesteca cu 30 g de coada-soricelului si cu 30 g de nalba taiate foarte marunt, si se intinde terciul pe pielea afectata, o data sau de doua ori pe zi.
Reteta pentru pasta de gutui (de uns pe paine)
Se curata de coaja gutuile (cojile se usuca si se folosesc la ceai) si se taie betisoare. Se pun intr-un borcan si se toarna peste ele miere. Se lasa la macerat 10 zile. Pasta unsa pe paine (dar si fara paine) vindeca afectiunile stomacale.
NUCA
(Juglans regia)
Nucii sunt copaci vigurosi, cu crengile larg deschise, care au nevoie de mult spatiu. Au fost adusi de romani si ocupa de-atunci un loc stabil in peisajul tarilor europene. Atunci cand se inmultesc singuri, devin roditori abia dupa 15 ani. Dar pentru a