Cu bani europeni şi mare pasiune pentru vinuri nobile, un francez şi un român au transformat podgoria dintr-o ruină, într-un colţ de rai.
Viile de la Corcova au fost atestate documentar încă de pe timpul lui Mihai Viteazul, dar faima strugurilor şi a vinului de aici a atins apogeul de-abia pe vremea prinţului Bibescu.
Ajunse celebre în secolul XIX, podgoriile erau o ruină în 2005. În aceşti ultimi cinci ani, Corcova au devenit un mic Bordeaux al românilor şi, de anul acesta, vinurile de aici au început să şi încânte gusturile cunoscutorilor din ţara noastră.
Atât cramele, cât şi viile, întinse pe 50 de hectare productive, au fost făcute cu fonduri europene, prin intermediul programelor SAPARD şi FEADR.
Cele 50 de hectare de vie de la Corcova dau anul acesta cam şapte tone de struguri, fiecare, iar în perioada culesului, 50 de oameni din sat lucrează la culesul viei, astfel câştigându-şi pâinea de zi cu zi.
Trei vinuri tocmai au ajuns pe mesele românilor, lansarea ultimelor soiuri având loc în iunie. “Am ieşit pe piaţa românească, în magazinele de specialitate, pentru că noi avem producţii mici şi de foarte bună calitate cu trei sortimente Chardonnay de 2009, Cabernet cu Merlot 2008 şi Roze Merlot de 2009”, ne spune Anca Feneci, managerul cramei.
La anul îşi propun să pătrundă pe piaţa externă, mai ales că proprietarul francez are un lanţ de magazine în ţara de origine. Tot el e cel care ne asigură că sunt şanse să batem Bordeaux-ul cu vinurile de Corcova.
„ România este o ţară frumoasă. Dacă e să o comparăm cu Fanţa, acolo e făcut totul, aici mai sunt multe de făcut şi asta-mi place foarte mult. Vrem să facem un Corcova cel mai bun posibil, este multă muncă dar o să reuşim. Aveţi şansa să bateţi Bordeux-ul şi asta pentru că aveţi ”Fetească Neagră”, pe care noi nu o avem în Fra