Se duce naibii inflaţia, cine o mai poate opri? E suficient să vezi noile preţuri, brodate sub motivul creşterii TVA, majorate însă cu 50 la sută, de parcă taxa pe valoare adăugată s-ar fi dublat în loc să crească cu un sfert (de la 19 la 24 la sută). La alimente e abia începutul.
Motivele scumpirilor sunt destul de neclare, dar ceea ce e cert este că în continuare consumul va scădea şi mai mult. Exact contraindicaţia pe timp de criză. Lecţia din 1933 e pe cale să fie uitată, deşi mai există ici şi colo unele guverne în Europa conştiente că, fără consum, nici creştere economică nu poate fi. Germania pe asta mizează, dar câtă răbdare poate avea Berlinul în a-şi ajuta colegii de Uniune, pe fondul măsurilor de austeritate tot mai numeroase, luate cu precădere de ţările din sud, dar şi în Regatul Unit? Chiar săptămâna aceasta ratingul Spaniei a fost scăzut de către toate agenţiile de evaluare şi consultanţă financiară, Portugalia umblă la salariile funcţionarilor publici şi măreşte cu două puncte TVA, în vreme ce guvernul irlandez a stors din puşculiţă aproape 50 de miliarde de euro pentru salvarea a două bănci.
În tot acest timp, la Bucureşti, sunt aşteptate cifrele statistice pe trimestrul al treilea - care cu siguranţă vor fi pozitive şi optimiste. Din păcate însă, nu din cauză că economia s-a pornit să duduie, ci fiindcă s-au redus nişte salarii şi chiar pensii, iar TVA a crescut. Dar în trimestrul patru, în care tocmai am intrat, va mai fi creştere economică? Să nu uităm că scăderea PIB-ului pentru acest an a fost estimată la mai mult de 1,5 la sută, ceea ce înseamnă că declinul continuă.
Mai sunt trei ani în care fondurile europene sunt generoase cu ţara noastră şi ar putea fi sprijin de nădejde banului public pe cale de dispariţie. Dar procedurile birocratice, numărul mic de proiecte şi lipsa de curaj ne fac să pierdem această oca