Telina este la fel de populara ca si morcovii, cartofii si ceapa. Este consumata pe toata planeta si este cunoscuta in toate bucatariile. Dar, cu toate acestea potentialul acestei minunate legume este insuficient exploatat.
Urata pe dinafara, telina este o minunatie pe interior. Telina este una dintre cele mai santatoase legume, iar in aceasta perioada a anului are maximum de nutrienti si vitamine, scrie WH Food.
Telina este originara din sudul Europei. Nu se stie cand a fost cultivata prima data, si nici de unde provine exact si asta tocmai pentru faptul ce este de mai bine de 5.000 de ani foarte raspandita in Europa, sudul Africii si Asia.
Daca in estul Europei este folosita doar ocazional, in supe, ciorbe si salate, in Anglia si Franta telina este o rasfatata, fiind considerata o leguma pretioasa cu un imens potential gastronomic.
De notat este faptul ca telina este pomenita de Homer in Odiseea, pentru "puterile" ei, iar in gastronomia frantuzeasca telina este tratata ca o vedeta.
In ceea ce priveste beneficiile pe care le aduce pentru sanatate, telina intrece toate celelalte radacinoase prin cantitatea de vitamina K pe care o contine. In 100 de grame de leguma se afla 45% din necesarul zilnic de vitamina K.
Este bogata in vitamina C, B6, B1 si are o concentratie ridicata de potasiu, calciu, magneziu, molibden si mangan, ultimele doua fiind minerale cu adevarat rar intalnite in legume si fructe. La toate acestea se adauga o doza consistenta de fibre.
Telina are foarte putine calorii, doar 20 pentru 100 de grame de leguma, ceea ce o recomanda in diete si pentru o nutritie sanatoasa.
Beneficii pentru sanatate
Combinatiile de fitonutrieni, vitamine si minerale fac din telina o legume mai mult decat potrivita pentru scaderea colesterolului si tonifierea sistemulu