Boagiu: Vor fi nişte creşteri şi la bugetul Companiei Naţionale de Drumuri, de 20%, şi este important pentru că avem nevoie de bani
Introducerea rovinietei electronice va creşte cu 20% încasările Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), a declarat, ieri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu.
"Sistemul este funcţional şi a fost o condiţie a Uniunii Europene pentru a se asigura că avem fonduri pentru mentenanţa drumurilor. Vor fi nişte creşteri şi la bugetul CNADNR, de 20%, şi este important pentru că avem nevoie de bani", a spus Boagiu, în cadrul unei vizite de lucru la Aeroportul Henri Coandă.
Boagiu a menţionat că în prezent, pe reţeaua de drumuri sunt 14 camere pentru controlul rovinietei. Şoferii care deţin rovinietă sub formă de autocolant nu sunt detectaţi de camere, însă în cazul unei amenzi, trebuie să facă dovada plăţii rovinietei, a adăugat ea.
Amenzi între 250 şi 4.500 de lei
CNADNR a introdus de ieri rovinieta electronică, iar şoferii care vor fi găsiţi fără documentele care atestă plata acesteia vor trebui să achite despăgubiri în funcţie de tipul vehiculului, între 28 şi 1.210 euro, şi amenzi între 250 şi 4.500 lei. Tot de la ieri, CNADNR a introdus şi rovinieta valabilă trei luni, aplicat la toate categoriile de vehicule.
Tarifele nu se schimbă
Tarifele rovinietei rămân neschimbate, iar cele achiziţionate deja îşi menţin valabilitatea până la data expirării. Astfel, pentru autoturisme, valoarea despăgubirii este de 28 de euro, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 t