Trezirea la viaţă a peste 12.000 de clienţi ai băncilor care pregătesc procese împotriva creditorilor "care i-au abuzat ani întregi" şi care nu respectă Ordonanţa 50 şi le aplică în continuare comisioane ilegale sau i-au trecut pe dobândă variabil[, aduce pe lângă entuziasmul unui început revoluţionar şi o serie întreagă de complicaţii care sunt mult mai puţin previzibile, potrivit incont.ro.
1. De exemplu, trebuie sau nu trebuie să mai plătiţi ratele sau comisioanele abuzive pe care băncile, care nu respectă Ordonanţa 50, vi le cer în continuare chiar dacă dumneavoastră aţi refuzat semnarea actului adiţional?
"Am fost trecută de la dobândă fixă la dobândă variabilă, lucru pe care l-am refuzat, dar banca mă somează acum să-mi plătesc rata. Eu mă pregătesc de proces şi nu ştiu dacă ar trebui să o plătesc, deşi eu nu am semnat pentru aşa ceva sau nu", povesteşte o clientă unei bănci din Top 3.
Aceasta are acum un comision de administrare compus din vechiul comision de risc adunat la comisionul de administrare, lucru considerat ilegal de către ANPC. Ea nu vrea să plătească noul comision întrucât a refuzat semnarea actului adiţional.
Ce ne îndeamnă ANPC să facem?
"Clienţii trebuie să vină la noi şi să reclame aceste comportamente abuzive ale băncilor şi să nu rămână impasibili. Noi mai departe o să studiem situaţia şi dacă este aşa vom sancţiona băncile. Acest lucru îi poate ajută şi pe clienţi la proces", explică oficialii ANPC.
Ei le recomanda însă celor aflaţi în astfel de situaţii să se conformeze deciziilor băncilor chiar dacă nu au semnat actele adiţionale şi să plătească şi dobândă, dar şi comisioanele întrucât instituţia de credit poate să treacă la executare silită. "Situaţia este foarte complicată, dar mult mai bine este să plăteşti şi să conteşti, urmând să-ţi recuperezi banii daţi mai târziu", sunt de părer