20 de vasluieni au primit anul acesta ajutorul unui psiholog şi alţi 170 sunt pe lista de aşteptare în Programul „Stop Fumat“. Cei mai mulţi spun că vor să se lase de fumat din cauza problemelor de sănătate. Persoanele care intră în programul antifumat trebuie să dea bani pe şedinţele de consiliere.
20 de fumatori vasluieni s-au prezentat anul acesta la sediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Vaslui pentru a beneficia consiliere psihologică.
„În proporţie de 98%, sănătatea constituie motivul pentru care fumătorii au vrut să renunţe la viciu. Majoritatea sunt bărbaţi. O parte au fost îndrumaţi către cabinetul de consiliere de la Dispensarul TBC al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Nu toţi au reuşit să renunţe. Este o chestiune care ţine de voinţă“, a declarat Irina Oana Năforniţă, psiholog în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.
Un exerciţiu de voinţă
Gabriel Chirilă, profesor de sport, este unul dintre vasluienii care s-a lăsat de fumat când a aflat că plămânii nu se află în cea mai bună formă. „În urmă cu trei ani am făcut apă la plămâni. De atunci nu m-am mai apropiat de ţigări, deşi eram un fumător înrăit. Până a mă îmbolnăvi am mai avut câteva încerceri de a renunţa la tutun, însă nu am reuşit. Abia când sănătatea mi-a fost pusă serios în pericol am avut suficientă voinţă“, a explicat Gabriel Chirilă.
O altă variantă la care pot apela vasluienii care consideră că au nevoie de ajutor pentru a se lăsa de fumat este Programul „Stop Fumat“.
Acesta va demara în curând la cabinetul de consiliere din cadrul Dispensarului TBC al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Spre deosebire de anii trecuţi, de acum fumătorii trebuie să-şi plătească şedinţele de consiliere.
Primesc pastile antisevraj
„Medicamentele vor fi î