A proiectat peste 800 de imobile, printre care şi cea mai mare clădire adminsitrativă din Moldova. Mihai Tulbure a descoperit în gimnaziu că are talent la desen şi pictură.
Pasul decisiv spre această profesie l-a făcut în clasa a XI-a, când a decis să se pregătească pentru a da admintere la Institutul de Artitectură din Iaşi. După terminarea studiilor a fost repartizat la Botoşani. S-a remarcat încă din primii ani ca arhitect al Institutului de Proiectări din oraş. În 1993 a decis să pornească la drum pe cont propriu, fiind primul arhitect din oraş care s-a privatizat.
„Părintele“ celei mai mari clădiri din Moldova
„Am început cu patru angajaţi, iar acum am 14. A fost un pas bun pentru mine şi nu-mi pare rău pentru că firma mea de proiectare este pe primul loc, potrivit topurilor Camerei de Comerţ“ spune arhitectul. În 17 ani, Mihai Tulbure a făcut peste 800 de clădiri. A proiectat Palatul Justiţiei, nouă clădire a Colegiului „A. T.Laurian“, sedii de bănci şi a lucrat la diferite lucrări de refacere a clădirilor monument istoric.
Cel mai mare proiect pe care şi-a pus semnătura este Palatul de Justiţie din Piatra Neamţ la care a lucrat trei ani. Clădirea este catalogată drept cea mai mare din Moldova. „Este cea mai mare clădire administrativă din Moldova. Va avea 19.000 de metri pătraţi, pe şapte nivele şi depăşeşte Palatul de Justiţie din Iaşi. Pentru a realiza proiectul am consumat peste o mie de metri liniari de foi de hârtie“, spune Mihai Tulbure. În timp ce toată lumea se zbate să-şi facă vile cât mai impunătoare, arhitectul recomandă locuineţele simple şi primitoare, construite din materiale tradiţionale: lemn şi lut. „ Este greu să convingi pe cineva să nu-şi facă castel. Casa ideală trebuie să aibă două ritmuri: unul de zi şi unul de noapte“, spune arhitectul.
Profil
Născut: 22 septembrie 1951, Făltic