Trecând în revistă relaţiile dintre stat şi contribuabili în ţările cu tradiţie din UE, doar Franţa se apropie de România la capitolul hârţogăraie. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Timp pierdut, cozi interminabile, funcţionari iritaţi, o roabă plină de acte, ca în reclamă, şi o răbdare de fier. E tabloul clasic al birocraţiei româneşti, relaţia dintre instituţiile publice şi persoanele fizice modificânduse foarte puţin în ultimii 20 de ani. Principalul element al acestei relaţii este necesitatea prezenţei românului la ghişeu, în carne şi oase. Experimentând un itinerar pe la instituţiile publice din Bucureşti, drumurile au durat ore întregi.
SUMARUL ARTICOLULUI Birocraţia, tortura secolului XXIVarujan Pambuccian: "Politicienii sunt primii care nu vor eliminarea birocraţiei"
Ai nevoie de un GPS şi de multă rezistenţă fizică, e aproape la fel de obositor ca o cursă de maraton. Ca membri UE, am comparat relaţia stat-cetăţean în democraţiile tradiţionale cu ancestrala hârţogăraie românească. Poate previzibil, şi europenii intervievaţi de EVZ s-au plâns de birocraţia din ţările lor.
Cum plăteşte impozitele un PFA/freelancer?
Marea Britanie: Banca achită sumele din contul tău, după ce ai semnat un acord pentru plata tuturor contribuţiilor. Alimentezi contul, iar ei se ocupă de plăţi.
Franţa: Un freelancer/PFA se loveşte de aceleaşi dileme ca şi-n România. Plăţile se fac exact la fel, instituţiile şi hârtiile sunt doar în franceză şi nu în română.
Germania: Primeşti o scrisoare la sfârşitul anului de la instituţia financiară, în care eşti rugat să completezi o declaraţie. Ei verifică veniturile şi îţi calculează ce şi cât ai de plătit, fie prin internet banking, fie direct la sediu.
Cum îţi faci permis de conducere, buletin, paşaport?
Marea Britanie: Britanicii nu au buletine, doar certificate de naştere.