Opt sute de reprezentanţi ai societăţii civile – oameni de afaceri, sindicalişti, jurnalişti, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale - vor participa la programul „Partener activ şi implicat“, coordonat de Academia de Advocacy, constituind astfel primul corp profesional de advocacy şi dialog social din România.
Proiectul „Partener Activ şi Implicat“, susţinut financiar din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a fost lansat la Bucureşti pe 30 septembrie 2010. El se va derula pe parcursul a trei ani şi va acoperi toate cele opt regiuni de dezvoltare ale României.
„Încrederea cetăţeanului în capacitatea sa de a influenţa decizia publică, în mecanismele democraţiei participative româneşti este într-o continuă scădere. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât nivelul încrederii românilor în mecanismele de implicare în procesul deliberativ nu a fost niciodată ridicat. Ce putem face? Rămânem în continuare pasivi? Renunţăm la orice speranţă?“, a declarat Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy, iniţiatorul acestui proiect.
Proiectul aduce împreună câteva dintre cei mai puternice voci în negocierea socială: Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical. De asemenea, personalităţi ale societăţii civile, precum Cristian Pîrvulescu (preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia) şi Ionuţ Sibian (director al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile) s-au alăturat demersului, în calitate de membri ai board-ului. Codru Vrabie, cunoscut activist civic pentru transparenţă, va coordona activităţile de training, iar Ioana Avădanii (directorul Centrului pentru Jurnalism Independent) se va ocupa de comunicarea proiectului.
Proiectul are drept scop cre