Doris Lessing (n. 1919) primeşte Nobelul literar, fiind a unsprezecea femeie onorată cu înalta distincţie. La primirea premiului, autoarea Doris Lessing a fost numită „acea cronicară a experienţei feminine care a supus civilizaţia divizată unei analize atente“.
Scriitoarea britanică Doris Lessing s-a născut în oraşul Kermanshah din Persia, astăzi Iran, ambii săi părinţi fiind de naţionalitate engleză. Tatăl său, care pierduse un picior în primul război mondial, lucra ca funcţionar la Banca imperială a Persiei. La mijlocul anilor '20, familia a cumpărat o fermă în colonia engleză Rhodesia de Sud, astăzi Zimbabwe. La 7 ani, Doris era trimisă la o şcoală de fete din Salisbury, astăzi Harare, cel mai mare oraş şi capitala ţării. La 14 ani, Lessing părăsea şcoala. Nu avea să se mai integreze în nicio instituţie de învăţământ, toată educaţia sa fiind acumulată ulterior pe cont propriu.
A lucrat ca infirmieră de la 15 ani, apoi ca operatoare de telefon, iar la 19 ani s-a căsătorit. În 1943, anul în care a divorţat, Lessing a început să frecventeze cercuri de stânga, interzise în Rhodesia de Sud, în principal un cenaclu literar numit „Left Book Club", unde Doris l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină al doilea său soţ. Şase ani mai târziu, şi această căsătorie eşua. Împreună cu cel mai mic fiu al său şi cu manuscrisul primului roman în bagaj, Doris Lessing pleca către Londra, în 1949. Datorită aderării sale la mişcarea de stânga din Rhodesia, reîntoarcerea în această ţară i-a fost interzisă mulţi ani la rând.
Comunismul, o deziluzie
„The Grass is Singing", publicat în 1950, la un an după stabilirea autoarei în Marea Britanie, urmărea tensiunile rasiale dintre albi şi negri pe continentul african. Romanul relata povestea unei femei albe din Rhodesia, Mary Turner, frustrată de viaţa solitară la fermă, de căsătoria sa rece şi dispreţuitoare faţă de ser