Delicatetea miresmei si a florilor sale ne farmeca toata vara. Toamna, tarziu, scena e ocupata de fructele lui, rosii ca purpura si lucioase precum rubinele. Dar adevarata maretie a macesului se afla in puterea lui de a ne sprijini sanatatea
Nu sta in firea macesului sa dispara asa de usor din privelistea verii. Are aceeasi trufie ca ruda sa mai de rang, trandafirul. Asa cum acesta e ultima floare care rezista la sarutul de gheata al brumelor, macesul rezista, si el, pana la primele caderi de zapada, decorand mirific privelistea iernii, cu fructele lui rosii si luminoase. O rezistenta aparte, care il face celebru si-i aduce consideratie. O planta care stie sa infrunte gerurile si furtunile de zapada trebuie sa fie, cu siguranta, daruita cu forte neobisnuite, de unde si obiceiul ca in satele noastre de munte, ramurile de maces sa fie puse la poarta casei, pavaza pentru sanatate si leac de alungat facerile si farmecele vrajitoresti. Daca este sau nu este adevarat, nu s-a dovedit pana in ziua de azi, cert este doar ca tufele de maces au mare insemnatate in rostul naturii, pentru ca le ofera animalelor mici domiciliu, hrana si loc pentru cuibarit. Avantaje nepretuite tragem si noi de pe urma lui. Planta alimentara, pe care gospodinele pricepute stiu s-o preschimbe-n minuni, fructele de maces sunt si bombe de sanatate, prin bogatia de vitamine si minerale pe care le contin. Ceaiul de macese trece drept un medicament ideal contra racelilor toamnei, pasta de macese stimuleaza apetitul si ne energizeaza in anotimpul rece, in vreme ce semintele, curatate de perisori si uscate, inlocuiesc cu succes aroma vaniliei. Tot din semintele de macese se fabrica si praful de scarpinat pe care ni-l puneau baietii in san, in anii copilariei. Dar asta este o alta poveste, ce va fi spusa la vremea ei.
Retete cu macese
Pasta moale cu vin
I