- Poet, prozator, jurnalist -
"Videnizarea" guvernului Romaniei a devenit una dintre caracteristicile principale ale politicii camataresti actuale. Primesti cu o mana si dai cu doua - iata varianta paguboasa aleasa de liderii politici care nu-si mai vad capul tot platind din greu "dobanzile" campaniilor electorale. Pentru ca, la Rosia Montana, a sosit momentul ca PDL sa intoarca cu ambele maini ceea ce, eventual, a primit cu una singura. Nu conteaza disproportia uriasa dintre "maruntisul" primit si tezaurul national oferit la schimb. Conteaza doar multumirea "sponsorului". In acest scop, guvernul domnului Boc "a schimbat pana si cursul raurilor", cum spunea cineva, comentand prestatia neasteptata a udemeristilor de la Mediu si Cultura, deveniti peste noapte, din protectori, uzurpatori ai patrimoniului si mediului. Aflat cu streangul crizei de gat, tandemul PDL-UDMR n-aude, n-a vede, cand e vorba de proiectul minier din Apuseni. Fara indoiala, asistam la o drama nationala a constiintelor si a profesionalismului stiintific. O mana de politicieni pasageri, care au speriat Europa prin incompetenta lor dezolanta, pretind a lua decizii de importanta istorica, vizand patrimoniul si avutia nationala. In acest context, scriitorul Mircea Cartarescu, o constiinta definitorie pentru atitudinea sociala si politica a generatiei sale, taxeaza fara menajamente acest sumbru episod din istoria postdecembrista a esecurilor romanesti.
"Ca si Maramuresul, Rosia Montana nu e de pe lumea aceasta. Ar trebui sa ramana asa, ca un parc national, ca o "zona" tarkovskiana magica si protejata"
- De ce va intereseaza atat de mult Rosia Montana, domnule Mircea Cartarescu?
- Rosia Montana este un loc de o frumusete extraordinara, un spatiu european unic si privilegiat. Cine a fost macar o data la Abrud si in imprejurimi, isi da imediat seama de arhaitatea