“Instabilitatea economica din Europa de Est nu ne ingrijoreaza. Fiecare tara are o situatie diferita de a celeilalte. Ungaria nu e Rusia”, marturiseste intr-un interviu publicat de Le Monde, presedintele Societe Generale,Frédéric Oudéa (45 de ani). "Lumea bancara va fi, pentru multi ani de acum incolo, angajata in transformari profunde. Lichiditatea va deveni mai rara si mai scumpa", crede seful SocGen, care opereaza in Romania a doua banca din sistem- BRD GSG, scrie Dan Popa pe blogul lui.
"E gresit sa gandim ca bancile se finanteaza foarte ieftin pe termen scurt, plasand aceste resurse la un pret mult mai ridicat pe termen lung. Reglementatorii ne obliga sa mobilizam resurse pe termen lung, care sunt mult mai scumpe", mai arata Oudea.
Intram intr-o perioada a unei discipline financiare riguroase. Sectorul bancar va iesi din aceste reforme mai intarit, nu si mai rentabil. Rentabilitatea fondurilor proprii se va situa in jurul a 14-15%, departe de 20% sau 30%, cat era in deceniul trecut, dar aproape de nivelul de rentabilitate din alte sectoare economice. Nu poti modifica regulile jocului pentru banci fara ca asta sa afecteze economia, fara sa afecteze pana la urma capacitatea bancilor de a finanta companiile si consumatorii individuali. Psuprataxarea bancilor nu rezolva problema riscului sistemic. Criza a demonstrat ca si bancile mici pot fi la fel de periculoase ca si cele mari, unde diversificarea riscului e mai buna. Europa are interesul de a nu isi fragiliza propriile banci. Are nevoie de un sector bancar competitiv si care sa sprijine infiintarea de locuri de munca.
Pe termen scurt, creditarea nu se va inrautati. Dar trebuie sa ne asteptam ca pe termen mediu creditul sa devina mai rar si mai scump. Economia europeana ar putea urma modelul american.
Taxele despre care se vorbeste ca vor fi aplicate bancilor au in spate un in