Autorităţile devene nu au găsit să invite nici un agricultor hunedorean. Oferta toamnei din centrul Devei sunt strugurii de Recaş şi gogoşarii de Oltenia vânduţi prin camuflajul de fum a zeci de grătare cu mici.
Iniţiativa Primăriei Deva de a organiza în premieră Ziua Recoltei în centrul istoric al Devei este aproape sabotată de o absenţă notabilă. „Sărbătorita”, doamna RECOLTĂ, a refuzat să se arate. Devenii care s-au aventurat în această dimineaţă prin zonă cu gândul stenic de a face investiţii avantajoase pentru murături au fost dezamăgiţi.
Maria Zegrean face fără să vrea comparaţia cu o zi a recoltei la care ea a participat în Italia. „Erau munţi de legume, de fructe, aranjate în forme geometrice atractive. Tone de marfă la preţuri de producător. Aici poţi veni numai dacă ai de gând să consumi mici sau bere”, spune deveanca.
Într-adevăr, Ziua Recoltei din centrul Devei etalează în acest an o bogată producţie de mici, frigărui, pastramă, virşli, kurtos kalacs, tarabele destinate clienţilor „carnivori” depăşind net ca întindere pe cele ale producătorilor agricoli. Daniela Ksarkati a venit tocmai de la Satu-Mare să vândă devenilor mici, grătare de porc, pastramă de oaie şi bere. „Vindem bine, mai ales pastramă”, spune femeia.
Nu sunt agricultori
Corina Oprişiu, city-manager al Devei, are şi o scuză pentru situaţie, deşi Primăria nu are nici o vină că Ziua Recoltei este atât de săracă în roadele pământului.
„Nu am găsit nici un agricultor hunedorean pe care să-l invităm aici. Toţi sunt ori în faliment, ori au o producţie deja vândută şi nu au mai avut cu ce să se prezinte”, spune Corina Oprişiu. În piaţa ad-hoc, organizată temporar pe locaţia unde acum 100 de ani funcţiona piaţa alimentară a Devei, sunt prezenţi doar trei producători din Oltenia şi unul din Banat, cu ardei, gogoşari, cartofi, ceapă, prune şi struguri. „Vindem