Bucătarii spun că saramura trebuie fiartă trei zile la rând. Borcanele de murături care îţi iau ochii şi mustul proaspăt ocupă loc de cinste pe terasele din centrul Braşovului.
Dorin Boriceanu bucătar şef la restaurantul „Ceasul Rău" din Braşov a pregătit deja proviziile de toamnă. Câteva dintre borcanele pline cu murături au şi fost expuse pentru a-i îmbia pe clienţi să le comande.Castraveţii, gogoşarii, conopida, bureţii, sfecla roşie sau ardeii copţi au fost atent alese din pieţe şi pregătite după reţete tradiţionale româneşti şi ungureşti, culese din toate colţurile ţării.
„Am fost personal în pieţe şi am ales toate legumele pentru că nu trebuie să aibă nicio pată. Dacă o legumă arată bine, va rezista peste iarnă", spune Dorin Boriceanu. Bucătarul ne-a dezvăluit şi secretul său pentru ca murăturile să nu se strice: saramura este fiartă trei zile la rând.
Borcanele expuse se şi vând doritorilor. Cu 40 de lei se dă borcanul de trei kilograme, de castraveţi. Cel mai scump este borcanul de 10 kilograme, cu legume asortate. Acesta costă 120 de lei.
Cu toate că nu vrea să spună ingredientele secrete, bucătarul şef a acceptat să dezvăluie trei reţete de murături.
Murături din Ardeal
Se toacă varza şi se freacă cu sare (25 g/ un kg de varză) şi frunză de ţelină. Se dau morcovii pe răzătoarea mare şi se amestecă cu varza. Se lasă de pe o zi pe alta şi apoi se umplu ardeii cu acel amestec. Nu se foloseşte altă apă decât cea pe care şi-o lasă varza.
Castraveţi muraţi din zona Făgăraşului
La 100 de kg de castraveţi se amestecă: 460 g sare, 6 kg oţet, 120 g foi de dafin, 60 g boabe de muştar, 4 kilograme de hrean, 500 g de mărar uscat, 500 g cimbru uscat, 200 g zahăr şi 30 litri de apă. Zeama se pune la fiert şi se toarnă fierbinte în borcane, peste castraveţii deja aşezaţi.
Pentru 30 kg de bureţi: se fierb 3 litri oţet, 60