Măsurile recente luate de guvernul de la Bucureşti pentru reducerea deficitului bugetar au determinat mii de firme româneşti să îşi mute afacerile. Bulgarii au speculat momentul şi au venit în întâmpinarea investitorilor cu taxe mai mici şi mai multe avantaje pentru firme. Sursa: SHUTERSTOCK
Astfel, în Bulgaria, capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme este de un euro, faţă de nivelul anterior de 2.500 de euro. În România, sunt necesari 200 de lei, se arată într-o analiză Reuters.
Printre argumentele care alimentează imigraţia investitorilor sunt valoarea impozitului pe profit- 10%, faţă de 16 procente în România, dar şi taxa pe valoare adăugată, de 20 de procente, cu patru puncte mai mică decât cea din România.
Şi birocraţia este mai mică. În Bulgaria, timpul necesar înfiinţării unei firme este de o săptămână, adică la jumătate faţă de zilele petrecute în România completând actele necesare.
Peste 2.500 de firme s-au mutat
Oamenii de afaceri români consultaţi de agenţia de ştiri străină susţin că viteza cu care sunt modificate prevederile acordului cu FMI şi incertitudinile privind planul de măsuri de austeritate i-au încurajat să îşi transfere afacerile.
"Legislaţia românească şi fiscalitatea se schimbă de la o zi la alta. Cum pot să am o garanţie, o certitudine dacă îmi deschid o firmă aici? Mă pot trezi cu taxe de 40%", a spus Bogdan Popescu, de 23 de ani, din Bucureşti, care vrea să înceapă o afacere în televiziunea online.
Firmele care s-au transferat în Bulgaria sunt reticente în a da detalii despre acest lucru, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor fiscale de la Bucureşti.
"Există un interes sporit din partea companiilor româneşti în legătură cu costurile stabilirii afacerilor în Bulgaria", a precizat Desislava Grozeva, expert în marketing la camera de comerţ româno-bulgară, cu sediul în Ruse.
Nu există da