Președintele SUA, Barack Obama, și-a cerut scuze omologului său din Guatemala pentru studiul medical pe care guvernul American l-a făcut în anii 1940 asupra a câteva sute de cetățeni guatemalezi care au fost intenționat infestați cu sifilis și gonoree. Sursa: Reuters
Obama și-a exprimat regretele față de experimentul desfășurat de SUA, într-o convorbire telefonică purtată cu președintele Guatemalei, Alvaro Colom. Vineri, într-o conferință de presă, Colom denunțase studiul ca fiind ”o crimă împotriva umanității”.
Studiul, finanțat și tutelat de guvernul SUA între anii 1946 și 1948, a ieșit abia acum la lumină grație lui Susan Reverby, o profesoară de la Wellesley College (Massachusetts). Directoarea actuală a National Institutes of Health, instituția americană care a dus la îndeplinire acest studiu l-a numit, ieri, ”un abominabil exemplu din istoria medicinii”.
1.500 de ”cobai”
Testele, făcute pe deținuți de drept comun, soldați sau bolnavi mintal acum 60 de ani, căutau să afle dacă penicilina avea și efect profilactic asupra sifilisului și gonoreei, nu doar unul curativ. La vremea aceea, penicilina abia fusese descoperită.
Inițial, cercetătorii infestau prostituate cu gonoree sau sifilis, apoi le permiteau să aibă contacte sexuale neprotejate cu soldați sau deținuți din închisorile guatemaleze. După ce primii bărbați au fost contaminați, medicii au schimbat abordarea studiului, trecând la directa inoculare a viruslui. Ulterior, ”cobaii” erau tratați, dar nu se știe dacă toți s-au însănătoșit până la urmă.
În total, circa 1.500 de persoane au făcut subiectul acestui experiment. Cel puțin o persoană a decedat în timpul experimentului, nefiind clar însă dacă moartea ei a survenit ca urmare a testelor ori din cauza altor probleme medicale.
Cei infestați nu au știut vreodată că fac subiectul unor teste medicale