Chiar dacă în şcoala generală şi în liceu a fost atras mai mult de geografie şi istorie, nu a surprins pe nimeni când a ales să se înscrie la Facultatea de Litere.
Profesorul de franceză şi-a început cariera de dascăl la o şcoală din Gugeşti, o comună aflată la câţiva kilometri de Focşani. A luat cea mai mare notă la concursul de titularizare, dar pentru că la acea vreme nu erau posturi în Focşani, Ionuţ Ţandără a fost nevoit să le predea elevilor din mediul rural.
„Meseria de dascăl este foarte frumoasă, dar în acelaşi timp la fel de dificilă.Trebuie să readucem meseria de dascăl la statul nobil pe care l-a avut în trecut. Avem nevoie de profesori care prin inovaţie susţin creativitatea. Cadrele didactice trebuie să fie orientate spre calitate şi spre pregătirea elevilor, pentru a fi performanţi în societate. Trebuie să dea, să ceară şi mai ales să primească cu respect feedback-ul lor", mărturiseşte profesorul.
La numai 33 de ani, Ionuţ Ţandără este profesor cu gradul I, are un master în traduceri specializate şi trei burse "Comenius", la Bordeaux, Paris şi Montpellier.
"Au fost experienţe unice în viaţa mea. Am văzut ce înseamnă un învăţământ dezvoltat. Dacă la noi este obligatoriu să ai în clasă un număr de cel puţin 30 de elevi, în ţările mult mai dezvoltate în clase nu sunt decât 15 elevi. Este diferenţă mare, din păcate", spune profesorul Ţandără.
Profesor la "Edmond Nicolau"
Profesorul Ionuţ Ţandără spune că educaţia are un rol esenţial în formarea unui copil.
"Anii de liceu sunt foarte importanţi pentru formarea oricărui tânăr. Întotdeauna un elev are un profesor preferat, pe care îl transformă în modelul lui, îl ia drept exemplu, acest lucru contribuind la formarea sa, atât din punct de vedere intelectual, cât şi social sau chiar personal", adaugă tânărul dascăl.
Ionuţ Ţandără este de doi ani titularul catedrei