Tinerii romi din Sinteşti primesc o educaţie similară tuturor copiilor din România. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Şapte, opt copii de 10-12 ani întind banii printre gratiile gardului către femeia de serviciu. Vorbesc unii peste alţii, se îmbrâncesc ca nişte mânji care n-au stare, iar bătrâna nu pricepe nimic din ce vrea să le cumpere.
E 10 dimineaţa la Şcoala din Sinteşti-Vidra (judeţul Ilfov), iar copiilor le e poftă de-o plăcintă sau de crema aceea dulce din biscuiţi. Şi, pentru că n-au voie să iasă din curte, femeia care mătură frunzele e propriul lor serviciu de catering.
Sinteştiul din filmele de groază
Toate mâinile întinse cu bacnote verzi de 1 leu, sau albastre, de 5 lei, sunt ale copiilor romi care învaţă aici. Sunt toţi în blugi noi, adidaşi albi, au gulere scrobite şi pulovere cu imprimeuri imense, cum poartă puştimea. Încep să dau mâna cu ei şi se bulucesc în aparatul foto, atraşi de ideea că or să devină vedete. Imediat sună, şi curtea se goleşte într-o secundă, înainte chiar de a se estompa ecoul larmei din urmă cu câteva clipe.
E satul Sinteşti, pe drumul spre Giurgiu, iar numele vă sună familiar pentru că ultima oară când aţi văzut reportaje de aici romii erau fugăriţi de jandarmi pe uliţe, prin spatele curţilor sau pe câmp. Ultima oară, mascaţii de la Intervenţie Rapidă îi târâiau de gulere, adunându- i de prin cotloane ca într-o uriaşă operaţiune de deratizare. E satul unde se fură curent cu cisterna, unde ţiganii put, unde legea calcă pe vârfuri. Pe cartea poştală cu Sinteştiul scrie "te aşteptăm, dar vino înarmat până în dinţi".
Sadoveanu vine la şcoală în Q7
Directorul şcolii e profesor de muzică, are maximum 40 de ani şi e sfios ca o domnişoară. Romii sunt majoritari în această şcoală, cam 70% sunt căldărari ori vătraşi. "98% dintre familii îşi trimit copiii la şcoală. Luc