Majoritatea specialiştilor spun că se poate, în condiţiile de acces la internet actuale
Partea proastă a lucrurilor este că, multă lume nu ştie ce este?
Cloud computing presupune că mai multe servere care rulează simultan la cerere, este un fel de webhost, dar mult mai puternic, mult mai mare şi de regulă costă atât cât foloseşti din el. Această tehnologie nu poate fi implementată corect dacă nu există un acces constant şi de mare viteză la internet. Principalul avantaj al acestei tehnologii este că utilizatorii de internet nu mai trebuie să fie experţi în tehnologie. Printre cei mai mari providerii de cloud computing sunt Google, Microsoft, HP, IBM, Amazon, Salesforce sau Skytap.
Peste 50% dintre specialiştii IT care au participat la un sondaj realizat de compania Brinel privind modul în care cloud computing-ul este perceput şi primit în România au recurs deja la soluţii bazate pe această tehnologie sau au de gând să apeleze în viitor la servicii de acest gen. Efectuat cu sprijinul a 173 de respondenţi, sondajul relevă atât deschiderea pe care profesioniştii IT o au faţă de implementarea soluţiilor de tipul cloud computing în companiile în care lucrează, cât şi opiniile referitoare la nivelul de pregătire al pieţei locale, din punct de vedere tehnic, pentru o astfel de tehnologie. Astfel, 63% dintre participanţi consideră că piaţa IT din România este pregătită pentru cloud computing, în principal datorită conexiunii de mare viteză la internet de pe plan local, a investiţiilor făcute în retehnologizare, dar şi a personalului competent, pregătit să implementeze şi să folosească servicii bazate pe cloud computing.
Tehnologia nu este foarte populară în rândul factorilor de decizie
Pe de cealaltă parte, cei care au oferit un răspuns negativ la întrebarea "Consideraţi că piaţa din România este pregătită pentru cloud computing?" îşi moti