Aflaţi care sunt cele mai simple şi eficiente metode de prevenire a cancerului de sân. Sfaturile bazate pe cercetări ştiinţifice provin de la specialiştii de la Centrul de Cercetări în Cancer Fred Hutchinston din Seatle, SUA. Sursa: SHUTTERSTOCK
1. Evitaţi obezitatea. Această boală creşte riscul cancerului de sân după menopauză, perioadă în care apare cel mai des acest tip de cancer.
2. Mâncaţi sănătos şi asiguraţi-vă că mesele de peste zi sunt bogate în fructe şi legume. Evitaţi sucurile dulci, alimentele grase şi carbohidraţii rafinaţi (pâine albă, orez alb, paste făinoase, mălai grişat, fursecuri etc). Consumaţi proteine slabe, precum peştele sau pieptul de pui şi mâncaţi carne roşie în cantităţi moderate. Alegeţi uleiurile vegetale în locul grăsimilor animale şi consumaţi cereale integrale.
3. Faceţi sport, chiar şi moderat, pentru că acesta reduce riscurile de cancer mamar cu 10-30%. Sunt suficiente chiar şi plimbările de 30 de minute, cinci zile pe săptămână.
4. Consumaţi alcool în cantităţi mici sau evitaţi-lcomplet. Consumul de alcool este asociat cu riscuri mari de dezvoltare a cancerului de sân.
5. Evitaţi tratamentele de substituţie hormonală. Terapia hormonală la menopauză creşte riscul cancerului de sân, iar femeilor care trebuie să facă tratament cu hormoni pentru ameliorarea simptomelor menopauzei le este indicată evitarea medicamentelor care conţin progesteron şi limitarea tratamentului la mai puţin de trei ani. Hormonii bioidentici, adică cei sintetizaţi în laborator, cremele şi gelurile cu hormoni sunt la fel de nocive.
6. Analizaţi, împreună cu medicul dumneavoastră, necesitatea de a lua medicamente care blochează estrogenul, cum sunt Tamoxifen ori Raloxifen. Acest tip de tratament preventiv este indicat mai ales femeilor cu rude apropiate care au sau au avut cancer de sân, dar şi celor de peste 60 de ani.
7. Renu