Trei adulţi români din patru nu cunoşteau în 2007 nicio limbă străină, situându-se cu mult sub media europeană, se arată într-un studiu Eurostat dat publicităţii de curând. Asta în condiţiile în care 96% dintre elevii ciclului gimnazial studiază engleza, iar 83% dintre ei au în programa şcolară şi o a doua limbă străină.
Din 2007 și până acum, numărul celor care merg la cursuri de limbi străine a crescut constant. Potrivit centrelor de limbi străine din Capitală, vârsta celor care se înscriu la cursuri este cuprinsă între 18 și 55 de ani, cu o medie de 25-35 de ani. Cursantul care vrea să învețe engleză, germană, franceză, italiană și spaniolă are studii superioare și vrea să-și sporească șansele de ascensiune în carieră, sau să plece cât mai curând din țară.
”Motivația studierii limbilor străine diferă de la caz la caz, dar, în ultima perioadă, am observat că pe primele locuri se situează dorința de a pleca la lucru sau la studiu în străinătate.” susține Dana Bârsan, de la Centrul de Limbi Străine Fides.
Ionuț, un tânăr de 26 de ani din Capitală a absolvit o Facultate de Drept și acum învață spaniola pentru a putea pleca pe un vas de croazieră ” Mi se cere să știu a doua limbă străină la nivel conversațional. Voi lucra ca vânzător într-un magazin și trebuie să pot comunica cât mai bine cu turiștii” spune acesta.
Corporatiștii învață engleza de afaceri prin corespondență
Potrivit datelor furnizate de Institutul European de Cursuri prin Corespondență, Eurocor, numărul celor care se înscriu la cursuri de limbi străine a crescut anul acesta cu peste 12% față de anul trecut. Astfel, 15.000 de persoane învață în România limbi străine prin poștă.
Față de anul trecut, sunt cu 19% mai mulți cursanți care învață engleza pentru afaceri prin corespondență. Potrivit Corinei Vasii, director de marketing la Eurocor, m