Savanţii care au recoltat mucusul balenelor şi cei care au studiat felaţia la lilieci se numără printre câştigătorii Ig Nobelurilor. Descoperirile ştiinţifice inutile au fost premiate în ajunul decernării adevăratelor Nobeluri. Cercetătorii britanici au stabilit un record naţional, primind patru premii.
Premiile Ig Nobel îşi propun să celebreze neobişnuitul, să onoreze imaginaţia şi să stimuleze interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia. Aceasta este premisa de la care porneşte revista de umor „Annals of Improbable Research" („Analele cercetărilor improbabile", în trad.), care sponsorizează aceste premii, alături de Asociaţia pentru promovarea ştiinţifico-fantasticului Harvard-Radcliffe şi Societatea studenţilor la fizică Harvard-Radcliffe.
Vezi aici video.
Gala premiilor Ig Nobel 2010, considerate alternativa amuzantă la adevăratele premii Nobel, ce vor fi decernate începând de astăzi, nu s-a dezminţit nici în acest an. Iar cercetătorii britanici au reuşit să obţină un record naţional, câştigând patru premii din cele zece acordate pentru cercetările care îi fac pe oameni să râdă mai întâi şi abia apoi să se gândească, relevă „The Guardian".
l Premiul pentru medicină Plimbările în montagne russe reduc simptomele astmului, descoperire făcută de psihologii Simon Rietveld şi Ilja van Beest de la Universitatea din Amsterdam, Olanda.
Premiul pentru fizică: Şosetele purtate peste încălţăminte previn alunecările pe gheaţă, fapt demonstrat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, condusă de Lianne Parkin.
Premiul pentru biologie: Primul caz documentat de felaţie la lilieci, realizat de cercetătorul Gareth Jones de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) şi de colaboratorii săi din China.
Premiul pentru pace: Înjurăturile calmează durerile, demonstraţie făcută de