Southwest Research Institute (Institutul de Cercetari din Sud-Vest), din San Antonio, Texas, a publicat recent un referat stiintific privind ultimele cercetari de depistare a genelor care pot sa impiedece cancerul.
Cercetari de acest fel, explorand genomul uman, se efectueaza aproape in toate tarile lumii, dar ce e extrem de intersant este ca metodologia folosita in San Antonio s-a axat pe un animal aproape necunoscut. Nu au folosit animale clasice de laborator soarecii si sobolanii. Ei au folosit asa-numita "cartita-sobolan", fara par, din Africa de est.
Acest animal, Heterocephalus glaber, creste la o lungime de vreo 10 cm, cantarind doar 25 de grame, cu exceptia femelei-mama, care poate ajunge la 50 gr. Traind subteran, in tuneluri si galerii ce pot depasi 4 km lungime, formeaza colonii de vreo 100 de indivizi, cu o structura sociala uimitoare, asemanatoare albinelor.
Intreaga comunitate de cartite-sobolan e condusa de o femela, "regina", care tine pe langa ea 3 sau 4 masculi fertili. Restul animalelor sunt infertile si traiesc intr-o diviziune a muncii de necrezut.
Pastila - minune care reduce tumorile canceroase
Femelele care nu pot reproduce au grija de puii reginei. Ceilalti membri ai coloniei sunt impartiti in "lucratori" si "soldati" care intretin si sapa tunele subterane sau previn atacurile contra coloniei.
In fata, aceste animale au niste puternici dinti incizori, care sunt folositi drept scule de sapat sau arme de aparare. Intre dintii din fata si restul cavitatii orale, exista o membrana, o buza interioara, care previne ingestarea materialului dislocat prin
sapare.
Fiind coprofage (isi mananca excrementele) tunelurile lor sunt foarte curate. Neavand par, pielea lor, asa subtire cum e, nu are niciun fel de receptori nervosi pentru durere. Cu alte cuvinte, aceste anim