Marii jucători de table spun că, într-un concurs, norocul te ajută 10%. Logica şi nervii tari îţi pot aduce 100.000 de euro în partidele internaţionale. Sursa: Mediafax
Când era mic, juca table pe ascuns, cu fratele său. Părinţii doreau să îl ţină departe de jocurile de noroc şi cât mai aproape de şah. Acum, când vorbeşte despre table, Neculai Drăgănuţă zice "noroc" cu jumătate de gură. "Într-o partidă de turneu, 10% e noroc, restul e matematică", spune Drăgănuţă, campion european în 2002.
El practică backgammon, joc desprins din table, singura diferenţă fiind posibilitatea de a dubla miza în timpul jocului, moment în care adversarul poate ceda meciul sau accepta oferta. În aceste concursuri oficiale, se joacă partide lungi, uneori chiar primul la 13 linii. Se ajunge chiar la situaţii asemănătoare şahului: la o mutare, jucătorii pot solicita timp de gândire de chiar două minute.
Teoria probabilităţii la table
Drăgănuţă povesteşte că, atunci când merge în turnee, vede aceleaşi feţe: "Norocul nu te ţine mereu, deci explicaţia e alta: să joci logic". Explicaţiile sale nu sar niciodată dincolo de graniţele matematicii. Odată aruncate zarurile, sunt 36 de variante. Ca la şah, unde este o întreagă teorie a deschiderilor (primele mutări se fac aproape automat), şi la table există variante standard de 5-1, de exemplu.
"Dacă dai duble (n.r. - 1-1, 2-2, până la 6-6) e uşor de câştigat. Dar restul de 30 de zaruri posibile trebuie jucate după o grilă", spune Drăgănuţă. Nu e nimic exagerat. Pe internet, manualele de table invocate în glumă de jucătorii din parc chiar există. Se analizează poziţii şi variantele de continuare a jocului din acele poziţii. Totul stă în teoria probabilităţilor. Adică să ştii să răspunzi la întrebări ca următoarea: dacă eu mut 5-1 într- un anumit fel, care sunt şansele ca peste câteva mutări să ies în p