Efecte Modificările de lumină, de temperatură şi de umiditate ne influenţează fizic, dar şi psihic. Adoptarea unei alimentaţii echilibrate, plimbările în aer liber şi ajustarea tratamentului bolnavilor cronic combat neplăcerile date de vremea capricioasă.
Condiţiile climatice schimbătoare pot afecta, într-o măsură mai mică sau mai mare, toate categoriile de persoane.
Mai citiţi şi:
Un virus mai contagios decât cel gripal
„Cefaleea, starea de ameţeală, durerile moderate musculare şi articulare pot apărea în această perioadă la persoane aparent sănătoase, ca urmare a schimbărilor meteorologice", explică medicul de familie Monica Jugravu.
Ţinând cont că toamna este un anotimp de tranziţie şi de schimbare a bioritmurilor de vară spre cele ale anotimpului rece, specialiştii recomandă suplimentarea alimentaţiei cu vitamine şi cu minerale, ce se găsesc din belşug în fructele şi în legumele de sezon, şi care cresc tonusul organismului. „În timpul toamnei se găsesc: prazul, varza, conopida, broccoli, sfecla, perele, gutuile, merele, dovlecii, fasolea boabe, mazărea boabe, lintea, nucile, varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile (ghebele), strugurii, cicoarea, castanele şi florile de soc, care stimulează metabolismul", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în primul volum al cărţii „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".
Lumina naturală combate astenia
De asemenea, starea de oboseală, de nervozitate, lipsa de concentrare şi apetitul crescut, simptome specifice asteniei de toamnă, cauzate de lipsa luminii solare, pot fi combătute prin plimbări în aer liber. În acest sens, este indicat să ne expunem zilnic între 10 şi 40 de minute luminii solare. Tonusul normal al organismului poate fi redobândit şi cu ajutorul sportului. D