Pe o piaţă imobiliară încremenită încă în poveştile boomului de acum doi ani, tranzacţiile se numără pe degete
O radiografie a preţurilor locuinţelor vechi din Bucureşti surprinde scăderi semnificative şi faţă de sfârşitul lui 2009. Pretenţiile proprietarilor s-au ajustat, în medie, cu 7-10% în primele nouă luni ale anului.
Rămân totuşi discrepanţe majore între diferitele zone ale Capitalei. Dacă un apartament central din zona Dorobanţi este scos la vânzare cu circa 95.000 de euro, unul similar, dar din Drumul Taberei, pe Compozitorilor, este evaluat de proprietari la numai 49.000 de euro, conform site-urilor de anunţuri imobiliare. În cazul unui cartier semicentral, precum Dristorul, care beneficiază şi de avantajul apropierii metroului, proprietarii ar vrea să vândă un imobil cu două camere cu 61.000 de euro.
De vândut însă se vinde puţin. De regulă, garsoniere şi apartamente cu două camere, al căror preţ nu depăşete plafonul de 60.000 de euro al programului "Prima Casă". Chiar şi aşa, Capitala se menţine pe primul loc în topul celor mai scumpe oraşe româneşti, un metru pătrat de garsonieră fiind evaluat la circa 1.230 de euro, conform platformei online imobiliare.ro.
Sunt şi segmente ale pieţei de real estate bucureştene care, conjunctural, înregistrează acum vârful activităţii din 2010. "O garsonieră curată şi utilată decent este închiriată de proprietar în aceeaşi zi în care a scos-o pe piaţă.
Spre exemplu, pentru o gasonieră din cartierul Timpuri Noi, proprietarul a cerut o chirie de 250 de euro. A avut trei persoane care i-au oferit această sumă şi a ales pe cel care i-a oferit plata în avans pentru trei luni, alături de una de garanţie", a declarat pentru gândul Marius Gheorghescu, proprietatul unei agenţii imobiliare din Capitală.
CLICK AICI PENTRU HARTĂ
Studenţii, cei mai importanţi clienţi şi la Cluj
Un f