Băncile au redus în august dobânzile cerute firmelor pentru creditele nou acordate, însă au scumpit împrumuturile în lei date populaţiei
Strategia bancherilor, aşa cum reiese din dobânzile practicate, este de a credita firmele şi de a încetini şi mai mult acordarea împrumuturilor către persoanele fizice. În cazul noilor împrumuturi în lei acordate firmelor dobânda medie a scăzut în august cu 1,1 puncte procentuale faţă de iulie, până la 10,92%, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.
Când vine vorba despre creditarea populaţiei însă, respectiv de creditele de consum în lei, bancherii au urcat dobânzile anuale efective (care includ pe lângă dobânzi şi costul comisioanelor), în doar patru luni, din mai până în august, de la 17,2% pe an la 19,27%, conform datelor BNR.
Situaţia este la fel şi când vine vorba despre creditele vechi, deja acordate. În timp ce bonificaţia medie cerută firmelor la împrumuturile în lei din sold a scăzut din ianuarie până în august de la 15,57% la 11,71% pe an, în cazul creditelor populaţiei reducerea a fost sensibil mai mică: de la 17,06% la 15,48% pe an. Practic, dobânda medie cerută pentru creditele vechi ale populaţiei a scăzut de două ori mai încet decât cea percepută firmelor, respectiv cu 1,6 puncte procentuale în primele opt luni ale acestui an, faţă de o reducere de 3,9 puncte procentuale în cazul firmelor.
Cu o lună de ieftiniri nu se reia creditarea
Per total, incluzând atât noile credite acordate firmelor cât şi cele date populaţiei, dobânzile la împrumuturile în lei au scăzut în august până la 11,21%, de la 12,05% pe an în iulie.
Economiştii atrag însă atenţia că reducerea dobânzilor, per ansamblu, în august, după majorarea din iulie, nu înseamnă neapărat că a repornit creditarea.
"După o lună de reduceri nu se face primăvară. Importantă este tendinţa. După opt luni consecutive