Prunele - frumoase, zemoase, parfumate, dulci, aburite de aerul rece al diminetilor de toamna. Stau grele pe crengile pomilor din livada asteptand sa fie culese si consumate ca atare sau preparate.
Prunele au o cantitate apreciabila de zahar, hidrati de carbon si acizi, dar foarte putine vitamine, urme discrete de vitamina B, C si A. Sunt insa bogate in minerale si oligoelemente necesare bunei functionari a organismului nostru.
Anemicii, astenicii, persoanele surmenate, suferinzii de reumatism si guta, persoanele predispuse la constipatie ar trebui ca acum sa profite de acest dar minunat al livezilor noastre si sa faca o cura de prune de macar o saptamana.
Prunele pot fi consumate proaspete, congelate sau uscate, ori inglobate in cerealele pentru lapte de la micul dejun. Se recomanda ca prunele proaspete sa fie consumate cu jumatate de ora inaintea meselor principale.
Din cauza continutului bogat in zaharuri prunele sunt contraindicate diabeticilor.
Impotriva constipatiei
Jean Valnet, "parintele" tratamentelor cu legume si fructe, recomanda celor ce sufera de constipatie sa manance prune dimineata, pe stomacul gol, cu paine de secara.
Daca avem prune uscate atunci se procedeaza in felul urmator: dimineata se pun 10 prune uscate intr-un pahar cu apa, care se consuma dupa masa de seara, iar apa in care au stat peste zi se incalzeste si se bea indulcita cu o lingurita de miere de albine.
Paraziti intestinali
Seara, se pun la inmuiat 10 prune uscate. Dimineata se fierb 10 minute si se mananca pe stomacul gol, caldute. Apa in care au fiert prunele se imparte in patru portii, care se vor bea, usor incalzite, in cursul zilei.
30 de frunze de prune verzi se fierb intr-un litru de apa 15 minute. Se strecoara si se beau din acest decoct trei cani pe zi, dintre